KON-TIKI – NVRA NAUTISCHE JOTA 21 oktober jl.

door | 21 oktober 2023

Op 21 oktober jl. namen de Waterscouts van Kon-Tiki en de NVRA deel aan de jaarlijkse JOTA. Zoals U in de vorige Nieuwsbrief 49 heeft kunnen lezen werd er een week eerder op 14 oktober, een kennismakingsbijeenkomst gehouden om de welpen en de scouts wat meer vertrouwd te maken met onze radiohobby en alles wat daarbij zoal komt kijken. ’s Middags na de kennismakingsbijeenkomst hebben René PE1LFI, Chris PE1IDK en Arnold PE1AMH op het Kon-Tiki-gebouw antennes geplaatst voor 2 meter en 70 centimeter en een LNB om onze ATV-repeater PI6HLM te kunnen ontvangen. Uit praktische overwegingen zouden wij tijdens de JOTA opereren vanuit zowel het Kon-Tiki-gebouw als het NVRA-gebouw. Om iedereen in het Kon-Tiki-gebouw te kunnen laten meegenieten van de beelden van PI6HLM, werd op zaterdag 21 oktober voor aanvang bij Anne PE0TRG een groot multimediascherm opgehaald. Precies zo’n grote Samsung als wij hebben hangen in ons gebouw en bijna niet te tillen (75 Kg).

De drie ATV bootzenders op respectievelijk 1252 -1280 en 2335 MHz. voor de boten met zeil 898 – 899 en 1636

Arnold en René zouden bij de scouts blijven en in het NVRA-gebouw zou het geheel begeleid worden door Nico PA4NIC, Chris PE1IDK, Pim PD0LPU, Gert-Jan PA1G en Fred PE3FS. Toen het Samsungscherm aangezet werd en het beeld van PI6HLM zichtbaar werd, zou om 14.00 uur het feest gaan beginnen. Maar vanwege de weerssituatie besloten we in de ochtend al om 10.30 uur van start te gaan.

De antenne – en videokabeltjes en de drie videocamera’s

Voor drie zeilboten waren er koffers gemaakt, waarin er in elk een ATV-zender zat voor 1252 en 1280 MHz. In de derde koffer zat een ATV-zender voor 2335 MHz. Hans PEICE had voor deze gelegenheid de software van de besturing van PI6HLM zodanig aangepast, dat in plaats van de hierboven genoemde frequenties de bootzeilnummers van de drie zeilboten werden getoond in PIP 2-3 en 4 en dat op de eerste PIP de beelden uit het NVRA-gebouw werden getoond met als enige Nicam geluid. Alle andere ingangen van PI6HLM waren afgekoppeld en in het beeld van PI6HLM stond de identificatie: PI6HLM – KON-TIKI – PA3BCI/J     

De mogelijkheid om via 23 cm en 13 cm WFM te kunnen blijven werken bleef in deze ‘Kon-Tiki mode’ gewoon mogelijk. Ook als er volgende jaar weer animo is om aan de JOTA deel te nemen, dan is het heel eenvoudig om deze mode weer in te schakelen. Het gebeurt heel simpel door in de besturing slechts één vakje  ‘aan te vinken’.

Mede vanwege de weersomstandigheden en omdat er iemand van de scouting-leiding plotseling ziek geworden was, werd besloten om niet met drie boten tegelijk te gaan varen maar met twee. De bemanning van de derde groep ging per fiets naar het NVRA-gebouw om daar verbindingen te gaan maken. Dit was dan ook in het beeld goed zichtbaar. Eén PIP vertoonde dan ook steeds ruis.

Per boot was één scout belast met het gericht houden van de antenne op de toren. Een tweede scout bediende de camera en maakte dus de beelden. Aangezien de toegepaste camera’s geen mogelijkheid hadden om de beelden tijdens opname te volgen, was er bedacht dat de beelden zouden worden teruggezien via de stream van PI6HLM. Omdat het streamen nogal wat MB’s vreet en wij dat de scouts met hun privé telefoon dit niet wilde aandoen, zou elke boot worden voorzien van een MiFi-router. Zodoende konden de scouts in hun boot alles via Wifi volgen op hun IPhone. De leiding van Kon-Tiki schafte daarom 3 MiFi-routers aan maar kregen deze routers niet op tijd aan de praat. Dit is de reden dat de cameraman of vrouw niet goed konden zien wat zij in beeld brachten en dat de kijkers daarom niet helemaal begrepen waarom de beelden niet altijd horizontaal waren.

René PE1LFI heeft zich hier later over gebogen en kreeg ze uiteindelijk wel aan de praat. Het bleek dat de simkaart in de router wel geactiveerd kon worden maar de mogelijkheid om ‘roaming’ in te schakelen niet. Pas nadat de simkaart in een telefoon werd geactiveerd, werd de roaming ook ingeschakeld.

Het scherm in het Kon-Tiki-gebouw met het signaal van PI6HLM. Rechts bovenin de station-call PI6HLM – Kon-Tiki en de JOTA call PA3BCI/J. De drie ATV bootzenders zonden op respectievelijk 1252 -1280 en 2335 MHz. en de OSD informatie toonde de bootzeilnummers 898 – 899 en 1636

Boaz kijkt in het NVRA-gebouw op het scherm wat er op het water gebeurt. De dames van de leiding kijken met hem mee terwijl Fred PE3FS het een en ander uitlegt aan twee scouts.

Arnold PE1AMH en twee leden van de leiding kijken toe hoe een boot bijna gereed is om het zeil te hijsen. Een ATV-bootzender met antenne en camera staan op de voorgrond gereed voor de volgende afvaart. Tijdens deze JOTA werd er ook een videofilm worden gemaakt. Als de voorzitter van Kon-Tiki weer terug is van zijn QRL-reis naar Amerika, zal er begin 2024 een evaluatie dag worden georganiseerd, waarop deze film zal worden vertoond.

De scouts waren allemaal razend enthousiast om verbindingen te maken via de ether.

Een boot wordt klaar gemaakt voor een vaart op het Spaarne. De ATV-zender met antenne en camera zijn reeds aan boord. Het weer zat niet echt mee maar dat deerde de scout rechts in beeld niet gezien zijn korte broek.

De scouts luisteren in de shack van PI4HLM aandachtig naar het tegenstation. Het was druk op de banden tijdens de JOTA.

Boot 899 op PIP-3 en 1636 op PIP-4 zijn op het water terwijl op PIP-1 PI4HLM zichtbaar is. De crew van boot 898 is aanwezig in het NVRA-gebouw om daar enige verbindingen te maken.