LEZING: OVER DE OPBOUW VAN PI4HAL OP DE SS ROTTERDAM EN DE OPRICHTING VAN DE ‘MORSE ACADEMY’ OP VRIJDAG 24 NOVEMBER jl.

door | 24 november 2023

Op vrijdag 24 november jl. waren Okko Ebens PH2CV en Peter van Baarle PA3FQH bij de NVRA te gast om een lezing houden over de terugkeer naar Rotterdam van het voormalig stoomschip de SS Rotterdam, het ontstaan en opbouw van het station PI4HAL en alles wat daarbij gedaan moest worden. Daarnaast werd ook de historie van het schip belicht. Tenslotte werd door Peter PA3FQH iets verteld over de Morse Academy. De Morse Academy heeft de SS Rotterdam als thuisbasis.

Ondanks het slechte weer op 24 november jl. was er toch nog een behoorlijke opkomst voor de lezing door Okko PH2CV en Peter PA3FQH.

Aan de hand van een PPT-presentatie schetste Okko PH2CV de historie van het station PI4HAL, het amateur radiostation dat zich bevindt op het voormalige cruiseschip (SS) Rotterdam, gelegen aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam met als QTH locator is JO21fv en de coördinaten: NB: 51,89828 OL: 4,47173. Zoals iedereen weet staat het Nederlandse begrip “SS” voor stoomschip. Naast het feit dat U op dit schip kunt overnachten, zijn er ook rondleidingen te boeken waarbij ook de radiohut van PI4HAL kan worden bezocht.

Een week later op 1 december jl. mocht ons lid Stephan PA1SJP op de SS Rotterdam bij de Morse Academy zijn morse certificaat in ontvangst nemen. Links achter de tafel een ons niet geheel onbekende, namelijk oud-lid Dick Harms PA2DW.

Na de presentatie van Okko PH2CV nam Peter PA3FQH het stokje over om te vertellen over het ontstaan van de Morse Academy. Hoewel er in Nederland geen morse-examen meer wordt afgenomen, zijn er nog wel degelijk amateurs die hierin een proeve van bekwaamheid willen afleggen. Dit examen wordt ook op de SS Rotterdam afgenomen en dat deed onlangs ons lid Stephan PA1SJP met goed gevolg. Stephan PA1SJP wil deze proeve van bekwaamheid ook gaan afleggen in België. De reden hiervoor is dat met het Belgische certificaat bij de RDI in ons land kan worden afgedwongen dat op je registratiekaart wordt vermeld “CW-included”. Ook de Morse Academy streeft na, dat hun certificaat wordt erkend als volwaardig document, hetgeen de Nederlandse amateurs dan een reisje naar België bespaart.

Om de activiteiten van PI4HAL en de Morse Academy te ondersteunen, heeft de NVRA in de sponsorkolom op onze website www.nvra.net de QSL-kaart van PI4HAL opgenomen. Klik er maar eens op en dan lees alles over hun activiteiten.