PI4HLM

Verenigings-station PI4HLM

Wij mogen ons gelukkig prijzen met een zeer goed uitgeruste shack voor het gebruik op vereniging’s avonden, evenementen en contesten.

Vanuit hier kunnen we verbindingen maken op HF, VHF en UHF en bereiken zo niet alleen lokale amateurs maar ook amateurs over de gehele wereld in verschillende modes. Anders gezegd, verbindingen van 1,8 MHz tot 440 MHz, of 160 M t/m de 70 cm band.Ook kunnen bezoekers die geen licentie hebben onder begeleiding van een gelicenceerd amateur op een verenigingsavond het toch eens ervaren hoe het is om een verbinding te maken.

Icom IC7600 :

Deze transceiver beschikt over een frequentiebereik van 1,6 t/m 52 MHz. Tevens over alle modulatiesoorten, te noemen;AM, FM, USB, LSB, CW, PSK en RTTY. Ook is dit toestel op een van de, daarvoor ingerichte, PC’s aangesloten. Dit voor het bedrijven van digitale modes. Wij kunnen hierdoor alle soorten van “Digi-Modes” toepassen die via software wordt aangestuurd. Ook telegrafie (morse) en spraak (phone) zijn uiteraard mogelijk. Dit laatste gebeurt in hoofdzaak op USB en LSB.


Verder voor het kortegolf station :

 • Netvoeding : Diamond® GSV-3000 (13,8 Volt 25 A)
 • CW Paddle : Bencher BY-2
 • Antenne tuner : Drake MN-7
 • Microfoon : ICOM SM-6
 • Speaker : ICOM SP-21

Het antennepark :

 • Open dipool 2 x 30 m voor de lage banden
 • FB-33 3 elements Fritzel voor 10M, 15M en 20M
 • VB-64DX 4 elements voor 6M Hy-Gain
 • 214 FM 14 elements voor 2 M Hy-Gain
 • FLEXA FX-7056 19 elements voor 70 cm
VRZA Locator Contest :

Het contestteam bestaat uit :

 • Martin PA4MRS
 • Richard, PE1KXY
 • Albert PA7ST
 • Fred PD0FSH

We zijn hoofdzakelijke actief de tweede dinsdag van de maand waarbij we de ether onveilig maken in de locator contest van de VRZA en dan op de 2 meter, 70 cm en de 23 cm.

De laatste met het minste succes omdat daar weinig op gebeurt. De andere 2 banden zijn wel succesvol voor ons omdat op 70 cm en dan met met name door Martin veel contacten worden gemaakt met het buitenland zoals met de UK, Scandinavië en Duitsland.
Dat levert dan weer veel punten op en dat zorgt ervoor dat we hoog in het klassement staan in de locator-contest.

We doen het nu al een geruime tijd en we vinden het nog steeds lollig. We zijn fors aan het fine tunen met de apparatuur. De intentie is om twee lineairs aan te schaffen voor 2 meter en voor 70 cm maar ook over het uitbreiden van de antennes wordt gedacht.

Verticaal met een antenne die je kunt richten verbetert allicht de zend- en ontvangstmogelijkheden. Een ieder die mee wil doen of een keer wil komen kijken hoe e.e.a. in zijn werk gaat is welkom.

Laat het even weten via pd0fsh at gmail.com

Andere plannen zijn ook om te gaan contesten op HF maar dat vergt nog wat voorbereiding. Alleen Martin MRS heeft ervaring op dit gebied, de anderen moeten hier nog wat bijscholing in krijgen.

Zoals al eerder gemeld komen we hoofdzakelijk uit op 2 meter en 70 cm op de laatste frequentie in FM en SSB. Op 2meter kunnen we 100 Watt maken en op 70 zo’n 50 Watt. We hebben voor 2 meter een lineair maar voor 70 ontberen we er nog één van zo’n beetje 100 watt of iets in die orde van grootte .Iemand die er nog een werkloos heeft staan? Wij zijn altijd bereid hem op te komen halen en hem eens liefdevol aan de tand te voelen, voor weinig…… Kunnen we misschien ook eens wat verder komen met ons signaal. Er zijn ook nog plannen om de locatorcontest bij goed weer een keer te gaan doen vanaf een buitenlocatie. Dit gaan we voorbereiden (als een militaire operatie) want de tijd doordeweeks is erg kort voor werkende mensen en er moet een hoop gebeuren wil je ervoor klaar zijn.We praten nog steeds over HF contesten en dat gaan we ook zeker doen in een weekend en bij een contest die daarvoor geschikt is. We hebben wat ervaring opgedaan door mee te doen aan de PACC. Leuk om een keer mee te doen.