ZATERDAG 25 MEI jl. BEZOCHTEN LEDEN VAN DE NVRA VOOR HET LAATST HET RADIO,TV en DESIGNMUSEUM

door | 25 mei 2024

Eind deze maand juni sluit het Radiotvdesignmuseum Haarlem haar deuren voor goed. Dit is heel spijtig want daarmee gaat er weer een stuk radio en TV-folklore verloren. Arie Stiphout, die in 1939 in de Hoogstraat een winkel opende, was de oprichter van het museum in de Spaarnwouderstraat, dat begon in 1977 onder de naam: Museum Farad (zie NVRA Nieuwsbrief Nr. 38).

Op zaterdag 25 mei jl. bezochten 10 van onze leden het sluitende museum. Om 14.00 uur hadden wij ons aldaar verzameld en wat hebben wij een ongelooflijk leuke middag gehad. Zoon van de oprichter, Aad Stiphout, leidde ons rond en werd ondersteund door René, Peter en John. Wat een bevlogen mensen en jammer des temeer dat deze ‘schatkamer’ dicht gaat. Over elk apparaat wisten zij smeuïge verhalen te vertellen. Het ene verhaal nog mooier dan het andere. De beelden die wij gemaakt hebben spreken voor zich.

Om 16.30 uur verlieten wij het museum met bloedende harten en gingen wij ons verdriet ‘verdrinken’ door een drankje te halen in den Swarten Hondt aan het Spaarne, alwaar ons lid Stephan PA1SJP ons hiervan voorzag. Na éne ronde moesten wij QRT maken, omdat onze tafel was gereserveerd voor eters.

In 1967 kostte dit Phillips meubel met stereoradio met nagalm, platenspeler en bandrecorder en ingebouwde boxen het lieve bedrag van fl. 6995,- Een Fiat 500 kostte toen fl. 3745.- Het meubel is in een beperkte oplage gemaakt.

Zowel op de bovenste foto als op de onderste foto vertelt Aad Stiphout over zijn juweeltjes

Bijna iedereen herkende wel een of meer apparaten welke men in bezet heeft gehad of nog steeds heeft. De rechtse grote spoelenrecorder van Sony was in gebruik geweest bij een ‘DJ’ welke deze gebruikte als opslagmedium en de recorder had voorzien van handgrepen aan de zijkanten zodat deze makkelijker was te vervoeren.

De magnifieke Joboton een Nederlandse platenspeler van Jo en Ton de Boer uit Amsterdam