Open Dagen op 17 en 18 september jl. zeer goed bezocht  

door | 1 december 2022

De NVRA Open Dagen op 17 en 18 september jl. werden zeer goed bezocht. Weliswaar was het op de zaterdag drukker dan op zondag en dat is eigenlijk een beetje merkwaardig, want gedurende voorgaande keren was dat vaak net andersom. Er was een uitgebreide mailing uitgegaan naar de media maar de reactie daarop was ronduit treurig te noemen. Het Haarlems Dagblad maakte het wel heel erg bont. Een dag na de publicatie hing er een redacteur aan de lijn en deze vroeg mij: “zit er nog €300,- in kas?” Op mijn vraag wat hij daar mee bedoelde, zei hij: “nou dan kunnen we iets leuks doen voor de NVRA”. “Een advertentie dus”, vroeg ik. “Ja zoiets”, was het antwoord. Ik vertelde hem, dat ik gewoon een leuke publicatie wilde binnen de regiopagina en daar niet voor wilde betalen. Hij zou mijn stukje doorzenden naar de stadsredactie, maar dat heeft hij mooi niet waargemaakt. Een trieste zaak van de “oudste krant van Nederland”. Wel waren we in de uitzending bij Haarlem 105, maar dat was de zaterdag voor de Open Dagen, dus een weekje te vroeg. Slechts één weekblad, het Haarlems Weekblad, had het hele artikel overgenomen. Helaas is dit weekblad ter ziele.

Zoals gewoonlijk was de tafel met zelfbouw apparatuur weer geheel gevuld met prachtige bouwsels. Dit was de productie van de afgelopen drie jaar. De laatste Open Dagen waren immers in 2019 en ook hier was Covid de reden dat de dagen in 2021 geen doorgang konden vinden. De foto’s van Nico PA4NIC zeggen meer dan 1000 woorden:

Ook dit jaar weer een tafel vol zelfbouw. Arnold PE1AMH legt de laatste hand (foto: Nico PA4NIC)

De mini ATV-ontvanger ingebouwd in een 2HE 19 inch kast met afstemdisplay en een display voor de weergave van het stereo-audio. Deze is gebouwd door Arnold PE1AMH (foto Nico PA4NIC)

Een PLL gestuurde AM-meetzender voor het afregelen van AM-ontvangers gebouwd door Oscar PD1OT (foto Nico PA4NIC)

Een compleet QRP HF-station gebouwd door Frank PF0A (foto van Nico PA4NIC)

De VLF-converter van Jos PA3ACJ zet signalen van 10 – 150 kHz om naar 10.01 – 10.15 MHz. (foto Nico PA4NIC)

De 13 cm driver en de eindtrap van Jos PA3ACJ maakt bij 28 Volt van 1 mW een vermogen van maar liefst 60 Watt (foto Nico PA4NIC)

De bezetting van het verenigingsstation van de NVRA PI4HLM was enigszins aan de magere kant. Klaas PD0KRO als enige hier in actie (foto Nico PA4NIC)

Gert-Jan PA1G bezig aan de meettafel van de NVRA, welke een steeds professionelere uitstraling krijgt (foto Nico PA4NIC)

Voor het eerst toonde de NVRA dat haar verenigingsstation PI4HLM ook verbindingen kan maken via de Amateur GEO Satelliet genaamd ES’Hail-2 of ook wel QO-100 wordt genoemd. Herman PE1GDF en William PE1BZF waren de operators (foto Nico PA4NIC)

Vooraanzicht van het NVRA-gebouw met links de witte tent met daarin het veldstation en de mobiele zendmast van Frans PC5T. Op het gebouw links de VHF/UHF/SHF mast en in het midden de HF/VHF/UHF mast. Uiterst rechts de ontvangst- en zendschotel van het ES’Hail-2 – QO-100 station (foto Nico PA4NIC)

Frans PC5T demonstreerde een amateurstation te velde op eigen stroomvoorziening compleet met een mobiele zendmast. Vanuit deze tent naast ons gebouw maakte hij vele verbindingen en gaf antwoord op alle vragen (foto Nico PA4NIC)

De NVRA toonde 70 jaar televisie in Nederland. Het eerste tv-toestel de TX-400 van Philips viel te bewonderen. Een modern toestel toonde het beeld van de NVRA-amateurtelevisie repeater PI6HLM en tegelijkertijd werd dit beeld ook getoond op de 70 jaar oude TX-400 (foto Nico PA4NIC)

Bjorn PD5DJ maakte dit drone beeld van het NVRA-gebouw waarbij de witte tent het veldstation huisvestte met daarnaast de mobiele zendmast en het (rode) aggregaat. Elders een foto van het interieur van deze tent.

Het beeld op de Philips TX-400 was gelijk aan het kleurenbeeld op het grote scherm wat prominent zichtbaar was. PI6HLM is één van de grootste bouwprojecten van de NVRA (foto Nico PA4NIC)

Er was ook een demonstratie door Pim PD0LPU met betrekking tot 3D-printing. Tegenwoordig kan de behuizing van onze zelfbouwapparatuur met behulp van 3D-printing zelf worden gemaakt (foto Nico PA4NIC)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *