NVRA PI4HLM en PI6HLM via ES’Hail-2 – QO-100

door | 31 augustus 2022

Op de beurs in Beetsterzwaag liep ik ons lid William PE1BZF en zijn broer Herman PE1GDF tegen het amateurlijf. En dan komen automatisch alle onderwerpen voorbij van de afgelopen 12 maanden, dat je elkaar niet gesproken hebt. Zo vertelde ik hen, dat het mij leuk leek om op de NVRA iets met de ES’Hail-2 ofwel QO-100 satelliet te gaan doen, waarop Herman zei: “Nou dan kan je van mij een grote schotel krijgen, een eindtrap met koelsysteem, een voorversterker met passbandfilter en temperatuurmeting. Je moet dan zelf een ontvangstschotel regelen met een LNB. William voegde daaraantoe: om het werkend te krijgen kun je dan van mij alle spullen in bruikleen krijgen, welke dan nog ontbreken. Voor het (stuur)zendergedeelte beschik ik zelf over een Adalm-Pluto. Met Herman plande ik een afspraak om de spullen bij hem op te halen in Almere en omdat de grote schotel niet in mijn auto paste, was Erik PA1EV zo vriendelijk om zijn bedrijfswagen hiervoor beschikbaar te stellen met Pim PD0LPU aan het stuurwiel. Herman had de eindtrap met koeling en de voedingen en randapparatuur destijds met behulp van Randäll PE1SDE ingebouwd in een stalen en waterdichte behuizing. De kast stond bij hem buiten om zodoende de kabel tussen de stuurzender en de eindtrap zo kort mogelijk te kunnen houden. Omdat op onze club de (zware) buitenkast binnen zou worden opgesteld, is de inhoud door Arnold PE1AMH overgebouwd in een lichtere kunststof kast.

In het bodemgedeelte van de kast bevinden zich 3 voedingen (28V-12V en 5V) en het koelsysteem (foto: Arnold PE1AMH)

In het deksel van deze kast is de vloeistof gekoelde 100 W eindtrap van Bert PE1RKI ondergebracht samen met een bandpassfilter en een tussentrapje, welke het vermogen uit de stuurzender opkrikt naar 20 mW. De temperatuur van de eindtrap wordt via een sensor op het koelblok gemeten en aan de buitenzijde van het deksel zichtbaar gemaakt. Aan de buitenzijde van het deksel bevindt zich de heatsink. Via een CF400 kabel van 5 meter wordt de eindtrap verbonden met de helicalantenne in de grote schotel.

In het deksel zijn ondergebracht de PE1RKI eindtrap 100 W voor 2400 MHz. de tussenversterker met bandpassfilter en de temperatuurmeting van de eindtrap. De heatsink bevindt zich aan de buitenzijde van het deksel (foto: Arnold PE1AMH)

Inmiddels is de grote schotel al goed uitgericht op de satelliet. Het feit dat er gebruik gemaakt wordt van twee schotels is ingegeven door het feit, dat de LNB van de grote schotel is ingewaterd. Daardoor wordt van de grote schotel alleen nog de helicalantenne gebruikt om op te zenden. De op de foto getoonde kleine schotel met een diameter van 50 cm wordt binnenkort vervangen door een grotere schotel van 80 cm.

Gepoogd wordt om het geheel, zowel voor smal-band als DATV, werkend te hebben tijdens de Open Dagen op 17 en 18 september. Alvast met dank aan Jos PA3ACJ, Herman PE1GDF, William PE1BZF en Randäll PE1SDE.

Web-SDR plaatje van de ES’Hail-2 ofwel QO-100 satelliet geostationair voor ons 25,8⁰ Oost.

William PE1BZF en Arnold PE1AMH bezig met het uitrichten van de twee schotels (foto: Gert-Jan PA1G)

Arnold PE1AMH

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *