OPEN DAGEN ZIJN SPIN-OFF VOOR 3D-PRINTEN EN OCAR-100

door | 3 december 2022

Als item voor de Open Dagen had ik Pim PD0LPU gevraagd om een demon-stratie over 3D-printen te laten zien. De belangstelling hiervoor was erg groot en dat is wel gebleken, want ook na de Open Dagen wordt er in ons gebouw nog steeds driftig voortgeborduurd op dit onderwerp. Op zich natuurlijk niet zo vreemd want 3D-printen kent vele toepassingen. De door Bjorn PD5DJ ontwikkelde DTMF-encoder zit bijvoorbeeld ook in zo’n met 3D geprint kastje. Pim PD0LPU heeft onder andere een doosje vol met aandraaiwieltjes voor SMA-adapters gemaakt welke reuze handig zijn. Ook Joop PA3GOO en Wil PL2119 nemen met zeer veel plezier deel aan het 3D-gebeuren. Je ziet van alles voorbijkomen, zoals bijvoorbeeld een standaard voor je portofoon. Je kan het zo gek niet bedenken of het valt met 3D-printen te maken.

Pim PD0LPU achter zijn 3D-printer kan U er alles over vertellen. Gewoon naar de hobby-avond komen, het is er reuze gezellig (foto Arnold PE1AMH).

Ook de demonstratie van William PE1BZF en zijn broer Herman PE1GDF op de Open Dagen over de ES’Hail-2 ofwel QO-100 satelliet bleek goed te zijn ontvangen. Gert-Jan PA3FZB, Robin PA3FZA, René PE1LFI, Frank PF0A en onze club PI4HLM, schaften een Minitiouner aan. En zo gaan sneeuwballetjes rollen.  Zoals reeds vermeld in de vorige Nieuwsbrief 44 heeft Herman PE1GDF zijn grote schotel geschonken compleet met een 13 cm eindtrap waarmee naar de satelliet kan worden opgestraald. Op de foto is dit de lichte schotel. Zelf schafte de club de zwarte Triax-schotel aan met de Bulls Eye LNB. Arnold PE1AMH stelt zolang zijn Adalm-Pluto in bruikleen ter beschikking. Dit is feitelijk de stuurzender voor de eindtrap. Dit geheel vormt de up-link voor ATV. William PE1BZF stelde geheel belangeloos ter beschikking een QO-100 Up-converter type MK3 en een 12,5 Watt eindtrap. Hiermee kunnen smal band signalen vanaf 70 cm worden opgestraald naar de satelliet.

De grote lichtkleurige schotel is voor de 13 cm zender(s), de zwarte schotel erboven is voor de ontvangst van ES’HAIL-2 / QO-100 (foto Nico PA4NIC).

Belangrijk hierbij is dat niet meer dan 5 Watt wordt  ingestuurd om de up-converter niet op te blazen. Het is de bedoeling om dit in één behuizing te gaan inbouwen met aan de ingang een doorgangsverzwakker voor 70 cm. In de buurt van de vloeistof gekoelde eindtrap moet dan een antenneschakelaar komen welke zorgt voor de omschakeling tussen ATV en smal band signalen. In de shack moet dan ook nog een schakelaar komen welke schakelt tussen de 70 cm antenne en de QO-100 Up-converter met de 12,5 Watt eindtrap. Hieraan wordt nog gewerkt.

Links boven de up-converter welke 70 cm signalen omzet naar 2400 MHz. en rechtsonder de 12,5 Watt versterker voor 70 cm smal band signalen (foto Arnold PE1AMH).

Nog een andere en niet onbelangrijke spin-off van de Open Dagen is dat er zich 3 nieuwe leden gemeld hebben en er zitten er nog 3 in de pijplijn. Dus dat is niet verkeerd. Bent U nog geen lid? De NVRA heeft U een hoop te bieden.

Eén klik op de link:  https://nvra.net/index.php/aanmeldformulier/  en vervolgens vult U het formulier in en dan is het zo gepiept.

Arnold PE1AMH