Interessante lezing Onno PA3AKP over PIM op 22 april jl.

door | 22 mei 2022

Op vrijdag 22 april jl.  hield Onno de Meijer PA3AKP een lezing over Passieve Intermodulatie hetgeen beschouwd moet worden als een hardnekkig probleem in de huidige telecomtechniek. Passive Inter Modulation, oftewel PIM, is een probleem waarmee we in de professionele telecommunicatietechniek, maar ook wij zendamateurs steeds meer mee te maken krijgen.

Aan de hand van een PPT-presentatie ging Onno PA3AKP in op de achtergronden, de fysica en hoe PIM gemeten kan worden met dynamische meet bereiken van maar liefst >200dB

Met een zelf in VB.NET geschreven simulator, maakte hij inzichtelijk wat de meest bekende effecten van PIM zijn in het spectrum bij Multi Carrier systemen. Je moet hierbij denken aan GSM zenders/antennes maar ook aan bijvoorbeeld Multi-Multi contest stations zoals PI4CC in Hoek van Holland. Ook ging hij in hoe de opbouw van zijn simulator is vormgegeven. De PPT-presentatie zal als PDF bij deze nieuwsbrief 42 worden meegestuurd als bijlage.

De lezing over PIM door Onno PA3AKP werd goed bezocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *