VOORTGANG REPARATIE en RESTAURATIE TX-400

door | 1 april 2022

In vorige Nieuwsbrieven hebben wij U al eens bijgepraat betreffende voortgang over de reparatie en de restauratie van de TX-400 van Philips door Gert-Jan PA1G.

Toen de reparatie achter de rug was, was er een beeldgenerator nodig omdat er natuurlijk in de VHF-band geen analoge TV-signalen meer worden uitgezonden. Op onderstaande foto ziet U van links naar rechts:

Een Raspberry PI pocketcomputer welke gebruikt wordt als PAL testbeeld generator. Het testbeeld is gewoon een JPG-afbeelding op een USB-stickje.

In het midden een verzwakker voor het video signaal. Verzwakking van het signaal was noodzakelijk omdat anders de sync pulsen vervormd raken in de RF-modulator. Rechts een RF-modulator voor kanaal VHF 3 en VHF 4. Het zwarte blokje is een VHF balun om van 75 Ohm asymmetrisch naar 300 Ohm symmetrisch te gaan.

Het testbeeld begint nu ergens op te lijken. De synchronisatie is nu goed en de contrast regeling werkt nu ook naar behoren. De contrastregeling heeft mij heel wat hoofdbrekens gekost.

Na heel lang zoeken bleek een klein maar noodzakelijke ceramisch condensator te ontbreken. Waarom iemand deze condensator er ooit eruit gesloopt heeft is mij onduidelijk. Bovendien werd door het ontbreken van deze C ook de synchronisatie nadelig beïnvloed. De papier condensatoren en de Elco’s moesten allemaal vervangen worden en dat is nu ook gebeurd. Keramische condensatoren geven doorgaans geen problemen.

 

Bovenstaande afbeelding is niet echt mooi. Ik heb hem er toch maar bijgedaan.

Als je de kast goed wilt zien heb je omgevingslicht nodig. Door dit licht wordt dan wel de sluitertijd kort en krijg je een diagonale balk in beeld. Om het testbeeld goed te laten zien heb je dus een lange sluitertijd nodig en dat lukt alleen in een verduisterde kamer.

73’s Gert-Jan PA1G

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *