LNB en behuizing voor ontvangst PI6ATV gereviseerd

door | 7 september 2020

Toen de ATV-repeater PI6ATV bijna 2 jaar geleden uit de lucht ging is sindsdien niet meer omgekeken naar de ontvangst LNB voor dit station. Toen PI6ATV begin september weer on-air kwam en er aan onze kant niets meer werd ontvangen, hebben wij de behuizing met de LNB gedemonteerd en aan een onderzoek onderworpen.

Na 12 jaar te hebben buiten gehangen op 115 meter was duidelijk te zien dat de elementen hun uitwerking hadden gehad op de behuizing van de ontvangst LNB waarmee PI6ATV wordt ontvangen.

De LNB had, hoewel deze niet was ingewaterd, toch overleden. Het beschermingsmembraam tussen het hoorntje en de LNB had geen water doorgelaten maar blijkbaar kon de LNB onvoldoende ademen waardoor condensatie aan de binnenzijde niet kon ontwijken. Er ontstaat dan een vorm van aluminiumoxideneerslag. Nu moeten we ook weer niet klagen want het geheel heeft van 2008 tot 2020 gewerkt. De LNB is vervangen (Strong SRT L915) en de behuizing is opgeknapt en voorzien van RVS bouten en moeren.

De nieuwe LNB en de opgefriste behuizing voor conservering

Hierdoor is PI6ATV weer te zien op PI6HLM. Naast PI6ATV worden ook de volgende repeaters doorgegeven: PI6ZTM – PI6ZDM – PI6NHN en PI6HHW. Doormiddel van DTMF-codes zijn al deze repeaters voor wat betreft geluid met elkaar te koppelen in een zogenaamde Nicam chatbox. Zodoende kunnen de ATV-amateurs betrekkelijk eenvoudig met elkaar in contact komen, zodat ervaringen etc. met elkaar kunnen worden gedeeld.

De nieuwe LNB kijkt landinwaarts richting IJsselstein voor de doorgifte van PI6ATV

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *