Rik’s PA2O surprise show: ofwel Jos PA3ACJ blij verrast

door | 24 juli 2022

De Scalar Network Analyzer bestaande uit de HP8757A en de Sweep Oscillator H8350B met de HP 83592C RF plug-in, welke Jos PA3ACJ in ontvangst mocht nemen op zondag 24 juli jl. (foto: Arnold PE1AMH)

Enige tijd terugkwam Rik PA2O op het idee om Jos PA3ACJ in het zonnetje te zetten. Hij, als vele anderen, komen al sinds decennia regelmatig bij Jos over de vloer om geholpen te worden met allerlei klussen van technische aard. Soms gaat het om iets mechanisch, soms om iets op het gebied van elektronica of HF. En al die keren dat hij daar was, werd hij niet alleen van harte welkom geheten, maar ook nog eens gefêteerd op spullen welke hij mij gunde. Dat dit niet alleen bij mij het geval is, weet ik ook al jaren. En dat het niet altijd makkelijk is om iets tegenover al die hulp te zetten, ook.

Toen Rik een paar maanden geleden een of ander meetapparaat tegenkwam dat hij nog niet eerder bij Jos in zijn werkplaats was tegenkomen, kwam hij op het idee om dat aan hem cadeau te doen bij wijze van verrassing. Maar al snel bleek dat Jos van een ander merk iets met gelijke functionaliteit al op de plank had staan. Bovendien vond hij het een beetje te kostbaar om in zijn eentje te geven.

Trevor PA2TG bood uitkomst. Evenals Jos PA3ACJ is hij een groot liefhebber van meetspullen van HP en hij wist dan ook precies te vertellen wat Jos nog niet had  maar wel graag zou toevoegen aan zijn lab. Ook vond hij een leverancier in Duitsland en een paar weken terug ben ik de spullen daar gaan halen.

Trevor heeft het apparaat, een Scalar Netwerk Analyzer tot 26 GHz, vervolgens volledig getest en bovendien de documentatie geprint, op CD gezet en ook nog eens op USB-stick. Alles bij elkaar een pracht cadeau waar we goed mee voor de dag kunnen komen. Het idee was om het gezamenlijk te geven en de totale kosten over de vrienden van Jos, welke wilde meedoen aan deze verassing, te verdelen. Natuurlijk wilden alle benaderde vrienden van Jos hieraan bijdragen. Het bedrag kwam boven verwachting heel snel bij elkaar.

In overleg met Lineke, de XYL van Jos, werd zondag 24 juli jl. als datum geprikt om het cadeau te overhandigen. Lineke had ervoor gezorgd dat Jos rond 15.00 uur in de achtertuin zou zitten. Zodoende kon het cadeau, zonder dat Jos het in de gaten had, via de voordeur naar binnen worden gesmokkeld en op de eettafel worden gezet.

Onderwijl hadden alle gasten zich verzameld in de straat achter het huis van Jos en Lineke. Hierdoor was het mogelijk om via de poort één voor één de achtertuin binnen te druppelen. Jos was te beduusd om er iets van te vinden. Hoe kon dit? Er stond immers niets in de agenda die dag.

Lineke werd door Rik als eerste toegesproken. Zij vindt het immers altijd maar goed wanneer Jos zo veel mensen over de vloer haalt. Zij staat dan altijd klaar met koffie of thee en zelfs met een lunch als het een langdurige klus blijkt.

Daarna was Jos natuurlijk aan de beurt, die nog steeds niet helemaal begrepen wat er nu precies aan de hand was. Toen hij, na de speech van Rik, vanuit de tuin naar de kamer werd geleid, kon hij werkelijk zijn ogen niet geloven. Tada!

Arnold PE1MH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *