HEFFEN MIDDENMAST I.V.M. VERNIEUWEN DAK……

door | 5 september 2021

Enige tijd terug had de firma Klomp Daktechniek uit Amsterdam wat herstelacties uitgevoerd aan het dak van ons gebouw en constateerde toen dat het dak al dermate oud was dat het meer op oplappen leek dan repareren. De uitvoerder van Klomp informeerde onze verhuurder, de Gemeente Haarlem, dat ons gebouw aan een nieuw dak toe was. Aangezien de verhuurder had besloten om dit jaar het gebouw te laten schilderen, hadden wij niet verwacht dat dit jaar ook het dak zou worden vernieuwd. Klomp had bij de inspectie al aangegeven dat zijn niet om onze mast heen wilden werken. Dit betekende dus dat de middenmast op ons gebouw dus een stukje omhoog zou moeten, om er een rolletje dakbedekking onderdoor te kunnen ‘gooien’ (vaktaal HI).

De eerste proef ging prima maar geschiedde met een korte pijp en de ruimte tussen de verdeelblokken was niet groot genoeg om een rol dakbedekking onderdoor te voeren.

Omdat Klomp toch de opdracht kreeg van onze verhuurder om het dak dit jaar te vernieuwen, moest er dus snel geacteerd worden. Nou zijn 25 jaar ervaring in de Kanariestraat en 17 jaar ervaring op de Jan van Krimpenweg om aan gebouwenonderhoud te doen natuurlijk een goede voedingsbodem om de daad bij het woord te voegen. Hoe krijgen we die mast omhoog zonder de tuien te verwijderen en dit klusje te klaren? Vergis je niet de belasting op de voet van de mast met alles erop en eraan bedraagt bijna zo’n 800 Kg. Chris PE1IDK had nog een paar hydraulische vijzels liggen en in zijn schuur waren nog een tweetal grote balken voorradig welke konden dienen om aan beide zijden van de mast als drukverdelers te fungeren. Er zou een stalen pijp aan de onderzijde door de mast worden gestoken om even een proefheffing uit te voeren. Zonder de tuien te hoeven lossen konden we de mast zo’n ruim twee centimeter omhoog krijgen. Om echter een rol dakbedekking van 1 meter breed eronder door te voeren moesten wij op zoek naar een bredere pijp van ruim 2 meter.

De tweede proef met een langere pijp leerde ons dat deze teveel zou doorbuigen en breken.

Er was een pijp van deze lengte voor handen maar al gauw bleek dat deze niet dikwandig genoeg was. Bij het heffen ging deze behoorlijk doorbuigen. Waar haalden wij nu zo snel een goede pijp vandaan welke lang genoegen was en voldoende dikte had? De oplossing lag heel dichtbij want ons hek heeft diverse schoren welke bestaan uit dergelijk materiaal. Dus gauw even zo’n schoor van het hek gesloopt en zowaar deze boog wel iets door maar werd als bruikbaar beoordeeld. Een dag na de proef werd door Klomp een rol dakbedekking aangeleverd (de details zullen wij u besparen). De mast ging, net zoals de dag ervoor, prima omhoog en de rol nieuw materiaal kon er onderdoor worden gevoerd. Bijgaand wat foto’s van ons avontuur. Begin oktober zal Klomp het gehele dak vernieuwen. De werkzaamheden zullen ongeveer een week in beslag nemen.

Zijaanzicht van de constructie wachtend op de rol materiaal welke de dag erna zou komen

Klus geklaard, de rol kon er onderdoor worden ‘gegooid’ en nu is het wachten op Klomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *