Nieuwe wijn in oude zakken….     (door PE1AMH)

door | 28 juni 2022

Inmiddels is het archief van de NVRA grotendeels gedigitaliseerd en de van origine papieren documenten, voorheen opgeslagen in ‘A4-showtassen’, welke op hun beurt weer waren opgeslagen in ordners, zijn niet meer. De ordners met de vele A4-showtassen stonden op het punt om te worden weggegooid, toen ik mij bedacht dat ze nog wel eens een ‘tweede leven’ zouden kunnen gaan krijgen. Immers recyclen en hergebruik zijn de topics van vandaag.

In mijn shack bevindt zich nog steeds een wand vol met ladekasten. In de laadjes zitten hoofzakelijk conventionele weerstanden en condensatoren, dus nog voorzien van aansluitdraden. De laatste jaren gebruik ik deze onderdelen steeds minder aangezien bijna alle ontwerpen heden ten dage worden uitgevoerd met SMD-componenten. Daarbij komt dat de variëteit van de SMD-componenten ook nog eens een factor 10 groter is dan de bekende A12 en A24 reeksen. De grootte van de SMD-onderdelen zijn daarentegen bijna een factor 10 kleiner, met gevolg dat ze ‘verzuipen’ in deze laadjes ook al zitten ze dan ook nog eens verpakt in een stripje van meerdere aantallen. Daarentegen bevatten alle kasten met hun laden tezamen  weer te weinig capaciteit voor de eerdergenoemde grotere variëteit aan SMD-waarden.

De vertrouwde wand met de vele laden kasten

Dit bracht mij op het idee om de ordners en de A4-showtassen hiervoor te gaan gebruiken. Per ordner kunnen dan weerstanden, condensatoren, halfgeleiders etc. worden ondergebracht. Binnen de ordner worden per A4-showtas de onderdelen oplopend in waarde ondergebracht. In elke A4-showtas is een blanco velletje A4-papier geschoven om ‘door de bomen het bos te kunnen blijven zien’. Op iedere A4-showtas is rechtsboven is met een lettertang de waarde vermeld en de grootte van de component. Tijdens het inrichten van dit ‘systeem’ ben ik gestopt met het vermelden van de afmeting. Zoek je namelijk een bepaalde waarde op, dan zie je snel genoeg dat er verschillende formaten inzitten, zoals 1206 – 0805 – 0603 en 0402.

      

Een voorbeeld van de ruggen van de ordners onderverdeeld per componentfamilie

Per A4-showtas één waarde SMD-component van verschillende grootte, snel op te zoeken

Drie ordners met weerstanden, condensatoren en halfgeleiders. Makkelijk invoegbaar en uit te breiden. Heeft U dus ordners met A4-showtassen over dan kunt Uzelf ook Uw SMD-opbergsysteem opzetten. Arnold PE1AMH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *