Interieur NVRA-gebouw grondig aangepakt……..

door | 5 augustus 2021

In de vorige Nieuwsbrief meldden wij al dat er een begin was gemaakt met het aanpassen van de hobbytafel. Daarover straks meer.

De 24 rode en de 12 bruine kuipstoelen uit ons gebouw zijn afgevoerd

Alles wat je van ver haalt is altijd lekkerder of mooier. Nou dat blijkt: uit Aarle-Rixtel haalden wij 36 ‘nieuwe’ stoelen. De breedte van deze stoelen maakte het noodzakelijk dat er ook nog eens bredere tafels moesten komen.

De 36 ‘nieuwe’ stoelen uit Aarle-Rixtel….

Echter deze bredere tafels waren zo breed dat er weer een stukkie af moest. De meeste frames van deze tafels zijn daarom ingekort. Onderstaande foto’s laten zien hoe de tafel- en stoelenopstelling nu is:

De nieuwe tafels en stoelen in ons gebouw.

 

Nieuwe tafels en stoelen, nu gezien vanuit de andere hoek staan wat ‘speelser’ opgesteld’

Zoals U op bovenstaande foto kunt zien, is de tafel welke tegen deze muur was aangebouwd, verwijderd alsmede de daarboven hangende boekenplanken. Deze tafel is voor een deel herbouwd tussen de bar en de ingang naar de keuken. De reden dat de boeken en de boekenplanken zijn verwijderd is, dat de boeken nauwelijks nog werden ingezien aangezien iedereen tegenwoordig Googelt.

Op de volgende foto ziet u de deels herbouwde tafel welke staat tussen de bar en de ingang naar de keuken. Omdat we over zeer veel handleidingen en manuals beschikken hebben wij van het kastje wat hier stond, de poten afgezaagd en het direct op het tafelblad geplaatst. Ook van het ‘postvakkenkastje’ is een stukje afgezaagd. In dit kastje

De nieuwe leestafel in aangepaste vorm

liggen hoofdzakelijk de bladen waarop de NVRA geabonneerd is. Twee stoelen maken het mogelijk om hier te gaan zitten en deze informatie in te zien. Tevens een mooi plek om uw bestelling te doen voor een natje en een droogje…..

Van de verwijderde tafel is de aluminium goot verplaatst naar de muur waar het AV-scherm staat. Deze aluminium goot is een stuk verlengd en in dat verlengde deel zijn ook nog extra WCD’s bijgeplaatst. Helemaal rechts in de hoek heeft de clublaptop zijn plaats gekregen. De clublaptop heeft via de goot een directe verbinding met het scherm (HMDI, VGA en A/V). De verbindingskabels zijn dermate lang zodat de laptop, tijdens bijvoorbeeld een lezing, ook nog op een andere plek kan staan.

De planken welke boven de verwijderde tafel hingen zijn nu verplaatst naar de tegenoverliggende zijde van ons gebouw. Op de bovenste plank staan de destijds voor DARES-activiteiten omgebouwde portofoons (waar we voorlopig nog geen afscheid van gaan nemen). Op de drie planken daar onder staan apparaten waar de club wel afscheid van gaat nemen. De opbrengst van deze artikelen komt volledig ten goede aan de clubkas. Hoe werkt het? U ziet iets wat u bevalt en dan fluistert u in het oor van de voorzitter wat u ervoor over heeft. U merkt dan aan de reactie van de voorzitter hoe zinnig uw bod was. ‘Wat moet je ervoor hebben’, gaat dus niet werken.

De clublaptop zijn vast plek, echter wel verplaatsbaar door lange bekabeling

 

De planken met daarop de portofoons en daaronder de merchandise

Op het prikbord rechts van de planken met de te verkopen artikelen, zal een beschrijving worden opgehangen voor zover er een beschrijving nodig is of van te maken valt.

En dan de hobbytafel: in de vorige Nieuwsbrief 32 werd al geschreven over de nieuwe LED-armaturen geschonken door de firma LED-options. De achterwand en de bak om deze nieuwe verlichting is aangebracht zodanig dat het licht op de tafel valt en u niet hinderlijk in de ogen schijnt. De NVRA heeft twee gereedschapsets van het merk Wiha aangeschaft. De onderste gereedschap- drager kan worden omgeklapt. Aan deze zijde bevindt zich nog een universeel-meter en een striptang. Het spreekt voor zich dat u na gebruik van dit materiaal het weer opbergt op de plek waar het vandaan kwam.

De totaal vernieuwde hobbytafel met de twee nieuwe wiha gereedschapsets

Als de onderste gereedschapshouder wordt omgeklapt ziet men de universeel eter en striptang

Voorheen stonden er op de kastjes boven de hobbytafel wat onderdelenkasten. Deze zijn verwijderd en staan nu opgesteld onder het beeldscherm van PI6HLM. Alle meetapparatuur en voedingen welke eveneens aan de korte kant van de hobbytafel stonden bevinden zich nu boven de kastjes aan de lange zijde van de tafel. Al deze apparatuur staat aangesloten en valt zo mogelijk te gebruiken vanaf zijn huidige plek. Mocht dit toch niet kunnen/werken dan kan de apparatuur omlaag worden gehaald. Dit geldt niet voor het aansluitsnoer, dat blijft te allen tijde zitten. Er hangen voldoende eurosnoeren op het rek om het betreffende apparaat aan te sluiten. Ook nu geldt weer dat gebruikt apparaat weer wordt teruggeplaatst en verbonden met het oorspronkelijke snoer.

Wat treft U aan (van links naar rechts):

1. Albion SVM UHF selectieve power meter; 2. HP 1740A dubbelstraals oscilloscoop 100 MHz.

 

3. BEM Signaalgenerator 4. Philips PM2554 AC millivoltmeter 2 Hz.- 12 MHz. 5. AFX Voeding 13,8 V 6A

 

6. Peak Tech voeding instelbaar/kortsluitvast 7. HP 432-A Power meter 18 GHz. 8. Marconi TF2304 AM/FM Modulatiemeter

 

9. Meetbrug 10 – 18 GHz. 10. AFX Voeding 13,8 V 3A 11. HP 1740A dubbelstraals oscilloscoop 100 MHz.

 

12. Twee printboormachines waarvan één een Proxon is.

 

In de hoek van de hobbytafel staat de vast opgestelde meetapparatuur en een desoldeerstation

In de hoek van de hobbytafel tussen de lange en de korte zijde staat de volgende meetapparatuur van links naar rechts en van boven naar beneden:

  1. Hameg HM604 dubbelstraal oscilloscoop 20 MHz.
  2. Chase Londen spectrumanalyzer met trackinggenerator tot 1700 MHz.
  3. Philips videoswitch (hoort bij ATV-zender PI4HLM)
  4. HP 5340A counter tot 18 GHz. (met die leuke nixie buisjes)
  5. HP 6445B automatische preselector (hoort bij HP-spectrumanalyzer)
  6. HP-spectrumanalyzer tot 18 GHz.
  7. Weinschel meetontvanger/zender
  8. MI 150 MHz. Spectrumanalyzer.

Overzicht van de nagenoeg geheel gerenoveerde hobbytafel

De bruine kuipstoeltjes welke voorheen aan de hobbytafel stonden zijn ook afgevoerd en vervangen voor de ‘nieuwe’ blauwe stoelen. Boven de vast opgestelde meetapparatuur bevindt zich het videomengpaneel en de DTMF-besturing voor PI6HLM.

De Panasonic videomixer en de DTM-besturing t.b.v. PI6HLM

Op de onderliggende Philips videoswitch komen (nu) 12 videosignalen bij elkaar. Via een patch-uitgang kunnen er 4 worden door gekoppeld worden naar dit mengpaneel. Als iemand ons kan helpen aan een videoswitch 16 in en 4 uit, dan houden wij ons aanbevolen. Boven de plank met het videomengpaneel bevindt zich de Agile satellietontvanger, het Sony Audio Video Control center, een Behringer audiomengpaneel en de PI4HLM ATV-zender voor 13 cm. Wat sommigen onder u zal zijn opgevallen is dat nagenoeg alle bekabeling is weggewerkt in goten of bijeengebonden is tot kabelbomen.

De Standard satellietontvanger met daarboven het Sony Audio Video Control Center en het Behringer audiomengpaneel alsmede de PI4HLM Nicam Clubzender

Een verdieping boven de ATV-zender staan twee Sony monitoren. De linker monitort de huidige 12 video-ingangen. De rechter geeft weer welk signaal vanuit de mixer de zender opgaat. Rechts van deze twee monitoren staat de ontvanger van de draadloze microfooninstallatie. Aan de bovenste plank zijn ook de twee microfoons met hengel bevestigd van de PI4HLM ATV-zender.

De twee Sony monitoren staan op de bovenste plank samen met de ontvanger voor het draadloze microfoonsysteem

De ATV-operator heeft sinds kort ook de beschikking over een draadloze koptelefoon.

De ATV-operator heeft sinds kort ook de beschikking over een Sony draadloze koptelefoon

Als tijdens de Regio-contest de VHF-UHF operator van PI4HLM apart wil zitten van de HF-operators in de shack, dan is er aan de rechterzijde van het korte gedeelte van de hobbytafel hiervoor een plek ingericht, bestaande een rotorstuur, vaste voeding en een patch-paneel voor de verticale rondstralende en verticale gerichte antenne voor 2 meter en 70 cm.

De VHF-UHF werkplek bestaande uit het rotorstuur, voeding en patch-paneel voor de twee verticale antennes in de schuifmast

Het patch paneel voor de horizontale ATV-antennes voor 1250 en 2330 MHz welke zich ook bevinden in de schuifmast tezamen met een ontvangstschotel

Tijdens de grondige aanpak van de hobbytafel kwam een zoekgeraakt voorwerp plotseling weer tevoorschijn. Tussen de kastjes boven de hobbytafel en de achterwand werd een ingeklemde zwarte doos ontdekt. Nadat deze met veel moeite kon worden ontzet en werd geopend bleek het de elektronische schuifmaat te zijn. Zo zie je maar dat regelmatig opruimen voordelen heeft.

De verloren gewaande schuifmaat kwam plotseling weer boven de (hobby)tafel

Nu de hobbytafel er weer mag zijn hopen wij daarmee dat de woensdagavonden weer een meer technisch karakter gaan krijgen. Ook is er gewerkt aan de bemensing van de hobbycommissie. Nadat Hans PA0HBS ons verliet en Arnold PE1AMH en Fred PA0FKM met zijn tweeën achterbleven hebben zich gelukkig weer twee nieuwe deelnemers gemeld, t.w. Gert-Jan PA1G en Ton PA2TON. De hobbycommissie heeft daarmee officieel nog één vacature. Maar nog meer leden dan 5 daar zeggen wij geen nee tegen.

Arnold PE1AMH, voorzitter

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *