Mijn experiment met de Mini Yagi beam in de duinen was erg interessant. Het is een vrij kleine antenne en de door mij gebruikte Chinese zender Xiegu G90 heeft maar liefst een zendvermogen van 20 Watt. Maandag 29 juli rond de klok van 15.00 uur heb ik in mijn bolderkarretje een stoel en tafel, de QRP zender Xiegu G90 en de Mini Yagi beam ingeladen. Tevens een lekker avondmaaltje en wat drinken, ben ik naar de dichtstbijzijnde uitkijkpost in de duinen gegaan. Deze zit vlak bij de Oosterplas. Onderwijl genietend van een prachtig uitzicht, heb ik alles uitgeladen:: de Xiegu G90 en de Mini Yagi Beam om vervolgens verbindingen te gaan maken. De eerste verbinding was al direct met Italië.
Ik hoorde een station vrij sterk binnenkomen met ietsje QSB, maar zeer goed hoorbaar. Met wat draaien in de richting van het zuiden en iets oostwaarts daarvan richting Italië, begon ik aan te roepen in morse. CQ CQ CQ PA1SJP PA1SJP PA1SJP.
Gelijk al na mijn eerste aanroep kwam er een station in morse voor mij terug. PA1SJP de IK3VUT UR RST 559 my name is LUCA, LUCA, QTH NR ODERZO-TV KN. IK3VUT de PA1SJP UR RST 579 my name is STEPHAN QTH NR BLOEMENDAAL. TNX LUCA FOR QSO 73 KN. PA1SJP DE IT3VUT DR STEPHAN TNX FER QSO 73 TU EE. Dit was het eerste QSO wat ik maakte op 14.023 MHz.
Vervolgens volgden er al snel meer. EW1V uit Belarus met wat QSB RST voor mij 539 en voor hem 579. Vervolgens volgden er drie Fransen ook op 20 meter, F5LIZ RST voor mij 569 voor hem 579, F5MNC met een RST van 559 voor mij met 20 Watt, terug 587 met 100 Watt, zijn naam was Bernie QTH Blois, die heel goed neembaar was. Vervolgens QSO met F4LJL en als laatste QSO met PA0PCH op 14.345 MHz. Dat was Peter (ook lid van onze vereniging). Met hem heb ik niet in CW gewerkt maar in USB. Rapport voor hem was 57 en ik 54 QTH betrof Haarlem. Gemeten vanaf de uitkijkpost in de duinen was het ongeveer een afstand van ongeveer 6 tot 7 kilometer.
Dit was mijn laatste verbinding op 20 Watt met mijn QRP-transceiver Xiegu G90. QRP is normaal 5 Watt of minder. De gemaakte verbindingen waren dus geen QRP-verbindingen. De Xiegu G90 wordt wel als QRP-set aangemerkt en is derhalve natuurlijk goed mobiel zowel portabel te gebruiken.
Eigenlijk twijfel ik ook niet meer aan de werking van een kleine antenne. Wat wel belangrijk is dat je de SWR vrijwel 1 op 1 zet en vervolgens niet meer te veel moet gaan zitten tunen met deze antenne. De antenne is een yagi die bestaat uit spoelen. Elke spoel heb ik instelbaar gemaakt, zodat je een goede SWR kan bereiken. Het gebied waar je kan zenden is wel vrij smal, namelijk zo’n 50 KHz breed dus per 50 KHz moet je hem weer anders instellen Bijvoorbeeld 14.050, 14.100, 14.150, 14.200, 14.250,14.300 en 14.350. Ik vind dat dit goed te doen is. De antenne is klein en makkelijk mee te nemen op reis in je koffer. Het nadeel is wel dat je hem alleen met laag vermogen mag belasten. Maximaal 30 Watt en dus geen 100 Watt. Maar met 20 Watt, zoals uit de Xiegu G90 kan je er prima mee uit de voeten.
Met deze antenne heb ik onlangs nog op 5 Watt QRP met Griekenland gewerkt. Dit was ook vanuit het duingebied. Toen was er wel sprake van veel QSB in mijn signaal. Ook deze verbinding was in CW in de 14 MHz morse band. Waarom zit ik in de duinen? De reden is natuurlijk omdat je daar bijna geen ruis level hebt, wat in de stad wel het geval is. Stoorsignalen kunnen oplopen tot S5 tot S7. In de duinen is dat aanmerkelijk lager namelijk hooguit S1 tot S2. In de duinen heb je wel af en toe wat uit te leggen aan voorbijgangers wat je aan het doen bent. Meestal wordt dat heel positief opgevat.
Ik heb nu alles wel een beetje verteld en hoop dat jullie het leuk vonden om dit te lezen.
73 Stephan PA1SJP.