Uit de krant: “Buitensporig grote antennes in Santpoort”

door | 2 november 2021

Wie kan er beter over de geschiedenis van amateurs uit Kennemerland vertellen dan Ko Lagerberg PA0JY. Aan zijn tweeletter suffix kun je al zien dat Ko al heel wat jaartjes meeloopt. Hij heeft een artikelenreeks geschreven over de volgende old men:  

PA0DEC, PA0ED, PA0JSH, PA0JA en PAoZEZ. Deze maal is Ton Baljet PA0DEC aan de beurt:

“In de Cremerlaan en in de van Dalenlaan, beiden in Santpoort, zijn 2 antennes op de daken waar te nemen, welke 5 bij 5 meter in het vierkant bedragen.

Het blijken amateurzendantennes te zijn, die bijzonder geschikt zijn om radiocontacten voor lange afstanden te maken.

De heer Baljet in de Cremerlaan werkt regelmatig met Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Japan, Honolulu en Noord- en Zuid-Amerika. In de door hem zelfgebouwde zender zijn de allerlaatste technische ontwikkelingen op het gebied van de radiotechniek toegepast.

Deze radioamateur is voor die prestaties dan ook de afgelopen maand beloond met een diploma, aangeboden door de Internationale Amateur Radio Union. Aangezien radioamateurs soms belangrijke bijdragen tot de ontwikkeling van de techniek en zich in noodgevallen al dikwijls zeer verdienstelijk gemaakt hebben (als de normale communicatiemiddelen uitvallen, zoals bij voorbeeld het geval was bij de watersnoodramp van 1953) heeft bouwtoezicht van de gemeente Velsen toestemming verleend deze antennes op te richten en de vrije tijdbesteding, welke op zeer hoog niveau ligt, mogelijk te maken”.

Tot zover een krantenbericht. Erbij staat met potlood geschreven: “73 Cheerio, Heb het erg druk. Kom na vakantie eens aan, Peter”.

Wel weet ik dat de eerste aanvraag van Ton PA0DEC bij Bouw- en woningtoezicht werd afgewezen. Ton had echter een vriendje die hoofd van B&W-toezicht was nl. architect Peters. Ton klampte hem aan en vroeg of hij wat kon doen. “Wat wordt het dan” was de wedervraag. Nou zo’n soort tv-antenne een driebanden Yagi, was het antwoord.

“Och zo’n antennetje dat moest toch kunnen” dacht Peters en vroeg hem nogmaals een aanvraag in te dienen en zet er maar bij t.a.v. dhr. Peters. Zo gedaan en Peters zette vlot zijn handtekening.

Ton blij en ging direct aan de gang. Toen de antenne gereed was liet Ton verheugd zijn antenne zien, maar Peters schrok zich rot. Hoe heb je dat nou in je hoofd gehaald om zo’n gevaarte op dak te zetten.

Och, zei Ton: “Ik heb het toch gezegd een grote tv-antenne, alleen niet hoe groot, dat moest uit de tekening blijken. En daar was Peters dus aardig in gestonken. Het onding heeft jarenlang bij PAoDEC in de Cremerlaan op dak gestaan. PD0ADC heeft er met Ton heel vaak mee geluisterd.

Ton Baljet PA0DEC in 1965 op de dakkapel van zijn huis in Santpoort showt zijn Cubical Quad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *