NVRA repeaters PI2HLM en PI6HLM waren op zaterdag 25 september enige tijd uit de lucht…..

door | 24 september 2021

Op zaterdag 25 september waren beide NVRA repeaters PI2HLM en PI6HLM tijdelijk uit de lucht zijn vanwege twee ingrijpende aanpassingen. Voor PI6HLM werd een nieuwe 3 cm TX-antenne geplaatst. De hieronder getoonde opstelling welke geplaatst is op 31 oktober 2015, bevatte een antenne welke achteraf gezien een zeer grillig stralingspatroon bleek te hebben en ook nog eens bleek te lijden aan het zogenaamde ‘lampenkap effect’.

De destijds nog door Stan PA4S (†) geplaatste 3 cm TX-antenne in oktober 2015, zie top deel

De nieuwe antenne, geproduceerd door Rob PA3GIE is een 25 slots antenne welke specifiek voor onze zendfrequentie 10.250 MHz is gemaakt, is voorzien van ‘oren’ aan beide zijden van het stralende gedeelte. Hierdoor zal deze antenne een veel beter rondstralend stralingsdiagram hebben, zodat hele grote lobben en hele kleine lobben van de oude antenne tot het verleden zullen gaan behoren. En ja dat kan behoorlijke gevolgen hebben voor het publiek wat naar PI6HLM kijkt. Kreeg U voorheen erg veel signaal dan kan dat wel eens minder worden. Kreeg U daarentegen heel weinig tot geen signaal, dan moet dat nu beduidend meer worden.

De 3 cm TX-antenne met mast ophanging in exploded view voor impregnatie

Omdat de nieuwe antenne 3 keer zo breed is dan de vorige vanwege die oren, was er hiervoor geen goede dome te krijgen. De oude antenne paste precies in een kunststof pijp gemaakt van PPA (polyphthalamide). Dit materiaal valt zover wij weten helaas niet te krijgen in diameters van 75 mm en groter. Daarom is ervoor gekozen om de 25 slots aan beide zijden af te dekken met een speciale tape en vervolgens de antenne te impregneren met Hammerite. De reeds aanwezige golfpijp met omhulling van de oude antenne gaat ook gebruikt worden in de nieuwe situatie.
Als de nieuwe antenne is geplaatst en weer gekoppeld met de mastzender, zal er natuurlijk uitgebreid worden getest. De ervaring leert dat tijdens dit soort acties
er nagenoeg geen tegenstations zijn om rapporten te geven. Daarom zullen we pas over enige tijd te weten komen wat het resultaat zal zijn van deze aanpassing.
Vervolgens staat er dan nog het volgende te gebeuren: bij ons laatste bezoek aan de toren is de ontvangstversterker van de 13 cm ATV ingang en tevens de 8 breedband ingangen vervangen voor een versterker met een wat beter signaalruisgetal. De versterking was echter het dubbele van de oude (ging van 20 dB naar 40 dB) en dat was een beetje te veel van het goede. Een sterk ATV-signaal van dichtbij deed de versterker in compressie gaan. Er zal een juiste verzwakker in de signaalweg worden opgenomen om dit probleem op te heffen.

De 3 cm is nu met Hammerite geïmpregneerd, de slots zijn nog afgedekt met een beschermtape.

Als de verzwakker geplaatst is gaan we een 23 cm antenne welke nu nog verticaal staat, horizontaal plaatsen en uitrichten op Purmerend – Hoorn. Ook deze antenne krijgt een ontvangstversterker direct achter de antenne. Met wat testsignalen willen wij er achter komen of er een bruikbare 23 cm ingang kan worden gerealiseerd in het bandgedeelte 1270 – 1280 MHz.

De 3 cm TX-antenne is nu geïmpregneerd en het gewicht van een klok houdt de boel recht.

Een oud ontwerpje als ontvangstversterker voor 23 cm, maar sommige oudjes doen het nog goedParallel aan de activiteiten ten behoeve van PI6HLM gaat ook PI2HLM uit de lucht om het duplexfilter te vervangen voor een ‘nieuw’ filter.

Een ‘nieuw’ duplexfilter voor PI2HLM zal zaterdag 25 september worden geplaatst

 

Het duplexfilter voor PI2HLM van bovenaf gezien.

Specificaties PI2HLM Duplexer:

TX-frequentie: 430.250 MHz
RX-frequentie: 431.850 MHz.
Offset               : 1.6 MHz.
Setup                : 6x Kathrein K6521261 Cavity Sperr/Pass filter
Tuned               : 10-09-2021 met dank aan Mischa PA1OKZ
VNA                  : Rohde & Schwarz ZNB20

RF-performance:

TX 430.250 MHz:

Passband attenuation 1.26 dB
Stopband attenuation > 114,5 dB (1)
VSWR transmitter side 29 dB
VSWR combinator side 27 dB

RX 431.850 MHz:

Passband attenuation 1.14 dB
Stopband attenuation 112 dB
VSWR receiver side       31 dB
VSWR combinator side 29 dB

De volgende amateurs zijn op zaterdag 25 september weer druk voor U bezig:  Jos, PA3ACJ, Hans PE1ICE, Chris PE1IDK, Evert PE1PDC en Arnold PE1AMH

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *