Anton PE1JAS en zijn SEG-15

door | 16 september 2020

Dat ons lid Anton PE1JAS een voorliefde heeft voor militaire apparatuur, zal u inmiddels niet ontgaan zijn. Op woensdag 16 september jl. demonstreerde hij zijn SEG-15 en deed dit geheel in stijl dus in militaire outfit. Omdat de avonden allengs korter worden ontbrak ook een hoofdlantaarn niet. Over de SEG-15 vertelde Anton het volgende: de SEG 15 geproduceerd door het Oost-Duitse bedrijf RFT, was bedoeld voor zowel militair als maritiem gebruik. De afkorting SEG staat voor: “Sende Empfang Gerät”. De apparaten werden door RGT gemaakt tussen 1975 en 1988. De set van Anton komt 1975 en is dus een van de eerste modellen. Deze veelzijdige set kan stationair, mobiel en draagbaar worden gebruikt. Het vereist 24V DC, maar er zijn omvormers voor zowel 12V DC als 110/220 V AC beschikbaar. Aan de achterkant kan ook een batterijcompartiment worden bevestigd, dat plaats biedt aan maar liefst 20 verschillende batterijtypen. De 12V-omvormer kan ook worden gebruikt als spanningsstabilisator voor zowel 12- als 24V. Het afstemmen geschiedt door middel van 4 decade schakelaars waarvan de laatste stappen van 1 kHz maakt. Middels een VFO kan +/- 500 Hz worden afgestemd binnen de 1 kHz-stappen. De output kan gekozen worden tussen 3 en 15 Watt. De SEG-15 heeft een aansluiting voor een telescopische whip-antenne en een 50 ohm BNC-connector voor vaste antennes. Een ingebouwde antennetuner werkt zowel voor zenden als ontvangen. Het bereik loopt van 1,6 tot 12 MHz en qua modulatie kan gekozen worden tussen AM-CW-USB en LSB. Het gewicht van de draagbar set bedraagt ongeveer 8 Kg. Inmiddels heeft Anton op een sprietantenne heel Nederland gewerkt op 80 meter. Wilt U nog meer over deze set te weten komen ga dan naar de NVRA-website: https://nvra.net/index.php/links/ en scrol naar onderen totdat u een Bird-watt meter ziet. Druk vervolgens op de play-toets.      

Anton PE1Jas in actie op de club met zijn SEG-15, een set van Oost-Duitse makelij

Vooraanzicht van de SEG-15 van Anton PE1Jas een set van Oost-Duitse makelij

Een gedachte over “Anton PE1JAS en zijn SEG-15

  1. L.M.Bouwmeester

    Goedemiddag PE1JAS, Ik zag op internet dat u opzoek was naar een schema van een NSF H3L7U ik ben in het bezit van dit schema in mijn archief en zou u er mee willen helpen. Als u nog niet voorzien ben. U kunt mij bereiken lmbouw@zeelandnet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *