PI4HLM op dinsdag 11 februari jl. voor het eerst in de lucht op 144-146 MHz als remote controlled station met een antenne op 120 meter hoog!!

By | 1 februari 2020

Wij, als contest station PI4HLM (Fred PD0FSH, Martin PA4MRS, Albert PA7ST en Richard PE1KXY) doen, zoals reeds velen van jullie zullen weten, mee met de regio contest op iedere 2e dinsdag van de maand op de VHF en UHF-frequenties. Hierbij is het nodig om zoveel mogelijk locator vakken en tegenstations te werken voor de puntjes.

Nu doen we dit al een aantal jaren en steeds eindigen we op een tweede of derde plek in de ranglijsten. Dit heeft onder andere te maken met het aantal inmelders. Meld je eens in op de dinsdag, elk puntje is een puntje en de geografische locatie, wij zitten in het noordwesten, terwijl onze grote concurrenten in het zuidwesten zitten met voor VHF en UHF een veel grotere groep tegenstations uit o.a. Brabant, Zeeland en Zuid-Holland.

Daar wij graag op pad gaan, hebben we in de zomer regelmatig een uitstapje naar onder andere het kopje van Bloemendaal en laatst nog de klokkentoren van de kathedrale Basiliek aan de Leidsevaart gemaakt.

Zie ook: https://nvra.net/index.php/2019/07/31/juli-2019-locatorcontest-vrza-vanaf-de-nieuwe-bavo-aan-de-leidsevaart/                                                             

Op deze mooie hoge locaties hebben wij weer een voordeel, Engeland is dan zeker in ons bereik en ook rondom Haarlem is de radiohorizon ineens stukken groter dan op het clubgebouw.

Dus, was onze conclusie, als we niet de eeuwige tweede willen zijn, dan zullen we tot grote hoogte moeten stijgen. Misschien de Cellnex toren?

Na overleg met het bestuur kregen we een akkoord, dus konden we gaan knutselen. Hoe doe je dit, wat zijn de (wettelijke) mogelijkheden en wat kunnen we zelf knutselen en wat is er reeds aanwezig?

Een oplossing die snel gevonden was, is een interface die steeds wordt genoemd op internet door stations die hun boeltje op afstand besturen, de Remoterig: http://www.remoterig.com/

Deze interface geeft de mogelijkheid om diverse setjes op afstand te bedienen door bijvoorbeeld de bedienkop van een Kenwood TM-D700 te scheiden van de set. In dit geval was wederom marktplaats onze vriend en hebben we de gok gewaagd. Richard PE1KXY, heeft de boel getest en aan elkaar geknutseld en de eerste verbinding is gemaakt over zijn eigen netwerk tussen de shack en de set op wel 5 meter verder!

Bedieningsconsole vanuit het clubgebouw

Dit werkt dus redelijk out of de box, zeker met een setje als de Kenwood die hier uitermate geschikt voor is. Terug naar het bestuur dus met de plannen en uitgewerkte ideeën. Er was nog een antenne voor 2 meter beschikbaar op de Cellnex toren, dus konden we die aansluiting gebruiken. Alle lichten op groen! Nu de uitvoering: ethernet ontsluiting, antenne aansluiting en een plekje naast de repeater PI2HLM.

Op de houten plank de RX-TX met remoterig kastje en voeding

Ethernet gaf eerst zijn geheimen niet prijs, maar dat konden we vanuit een verwarmd clubhuis doen. Toen de toren op, alles netjes volgens wens gebouwd en dan plaatsen. De eerste testen met de portofoon gingen prima, maar de lange afstand was niet veelbelovend.

Zou onze grote droom niet uitkomen? Zouden we te veel last hebben van alle hoogfrequent die er in de toren gemaakt wordt? Blokking? Mengproducten? Of gewoon een defecte SWR meter? Het was het laatste, de antenne was gemeten met een SWR meter die wel FWD aangeeft maar REF was dood… een diode in zekering mode.

Om de antenne te vervangen moest bij Cellnex toestemming aangevraagd worden voor buitenwerk, zodat Chris PE1IDK, de man met het certificaat werken op hoogte, de kapotte twee meter antenne kon vervangen. Om dat bleek dat op zondag 9 februari, de geplande datum, wij te maken zouden kunnen krijgen met  slecht weer en vooral storm, werd de ingreep met toestemming van Cellnex één dag naar voren gehaald. Behalve de antenne werd ook een nieuwe coaxkabel getrokken.

Dinsdag 11 februari a.s. krijgt deze opstelling de vuurdoop. Werkt ethernet? Werkt het Kenwoodsetje in de toren naar verwachting en vooral belangrijk, wat doet het zend-ontvangst bereik op 120 meter hoogte?

Wij Richard, Fred, Albert en Martin vormen de “harde” kern van het contest station PI4HLM. Ook wij proberen, net zoals veel andere leden, dit voor de club kostenneutraal te doen. Wij delen met z’n vieren de kosten die we (extra) maken zoals de remoterig interface en bijvoorbeeld een extra eindtrap, setje enz. Dit doen we niet omdat het moet, maar omdat het kan!

V.l.n.r. Richard, Fred, Albert en Martin

Als je een keer mee wil doen zou dat erg leuk zijn. Wil je met ons mee doen in een vast teamverband, nog beter. Schiet één van ons aan en maak een afspraak om langs te komen om een keer mee te doen. Maar je kunt je ook eens inmelden op een 2e dinsdag van de maand vanaf 20.00 uur lokale tijd. Maak je met ons, het clubstation PI4HLM, een verbinding dan geef je ons op elke band er een puntje mee!

 

De antenne waarvan de coax naar beneden hangt is vervangen voor een andere antenne en tevens is de coaxkabel vervangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *