Silent Key Nico PA0NVD

By | 17 november 2019

Haarlem, 16 mei 1945                       Nuevo Arenal 16 november 2019

Alhoewel Nico geen NVRA lid was, bezocht hij onze vereniging vaak toen hij nog in Haarlem woonde. Ook nadat hij naar Spanje was verhuisd kwam hij nog vaak op bezoek als hij weer eens in Nederland was. 2010 was het jaar van zijn pensionering. Hij begon zijn werkzame leven in een microgolf-laboratorium van de Overheid en ging daarna door met het upgraden van militair materieel en het ontwerpen van vliegtuigsystemen en ruimte-vaartuigen. Daarna maakte hij de overstap naar de nucleaire geneeskunde en ging gamma-camera-systemen ontwikkelen.

De laatste 30 jaar van zijn werkzame leven had hij een eigen RF-laboratorium in Nederland en later in Spanje, waar hij krachtige RF-apparatuur ontwierp en produceerde, zoals 27 MHz generatoren voor kunststoflassen, droging van medicijnpoeders, fruit, groenten, vlees en vis.   Voor het kunnen ontwerpen van vacuüm RF- en microgolfdehydratatie-systemen heeft hij ook de thermodynamica bestudeerd.

De laatste tijd hield hij bezig met het herstellen van oude radioapparatuur, het ontwerpen van lineaire versterkers en hifi-buizenversterkers. Nico hield van de buizen en vond het prachtig als dit materiaal in het donker gloeide  en warmte gaf. Hij vond de buizen zijn favoriete spul.

In november 2017 verkocht hij zijn huis in Spanje en verhuisde naar Costa Rica. Nico kon de corruptie en fraude in Spanje niet langer aanzien. Met name het snelle verlies van vrijheid en was de mening toegedaan dat het mooie Spanje weer een dictatuur aan het worden was waar alleen             politici en ambtenaren het voor het zeggen hebben.

Met zijn vrouw Maria kocht hij grond in Nuevo Arenal, waarop zij een huis bouwden wat eind juli 2018 gereedkwam. Nico was vaak te horen op de 20- en 40 meter en maakte steevast verbinding met een groep amateurs in en om Haarlem. Helaas ging het de afgelopen tijd steeds minder met zijn gezondheid, kreeg last van zijn nieren en daarbovenop nog een beroerte.       Alhoewel een ieder dacht dat hij daarvan zou herstellen, heeft dat helaas niet zo mogen zijn. Wij verliezen in Nico een zeer hartelijke en kundige zendamateur.  Wij wensen zijn XYL Maria heel veel sterkte met dit enorme verlies.

                                                                     Arnold  Vogelaar PE1AMH, voorzitter

   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *