Lezing Monster Cilinder door Bert Kruyswijk PA1B

By | 20 september 2019

Op 20 september jl. hadden wij Bert Kruyswijk PA1B uitgenodigd om te komen vertellen over zijn Cilinder dipool. Dit blijkt een goed werkende HF-antenne te zijn met de afmeting van een UHF-antenne, welke is opgebouwd met, wat wij bij Tata Steel noemen: code 32 Drawing Wall Iron of te wel een wand gestrekte bus, jawel een bier- of frisdrankblikje. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat je deze blikjes tegenwoordig in allerlei maten kunt aantreffen.

Het ‘Monsterblik’ (bevat energie drank) is inderdaad een heel flink blikje. Wat wij niet wisten is dat Bert in Haarlem is geboren en dus zoals de meesten van ons een echte ‘mug’ is. Later is hij naar enige omzwervingen in Nieuwegein beland, alwaar hij heel lang als docent Elektrotechniek MBO-leerlingen heeft onderwezen in dit vak. Dat ging hem goed af want Bert kan praten als Brugman.

Bert vertelde dat de cilinder dipool een zeer kleine antenne is, die zeer goed binnenshuis te gebruiken is. De cilinder dipool is opgebouwd met bijvoorbeeld twee Monster energie drank blikken en een eenvoudige spoel en dit werkt prima op 15 meter. Hierbij zij opgemerkt dat het Monsterblik van aluminium is.

Er bevindt zich op het blik met een diameter van 80 mm een spoel van acht  windingen. Het blik is aan beide zijden open.  

Hij gebruikt deze antenne met QRP in CW contesten en waarbij de antenne binnenshuis in gebruik is op een hoogte van 4 meter. Met drie verschillende cilinder dipolen heeft Bert al een groot aantal DXCC-landen gewerkt door heel Europa.

Sinds mei 2015 is hij begonnen om het deze antenne te gaan experimenteren met het doel om zijn CW-verbindingen en met een vermogen van minder dan 4 Watt tijdens contesten te verbeteren. Tot nu toe resulteerde dat in ruim 60 verbindingen op 21 MHz, zo’n 27 QSO’s op 14 MHz en 3 verbindingen op 7 MHz.   

Tijdens de lezing werd door Bert de eigenschappen van deze bijzondere antenne behandeld, zoals de werking, de aanpassing en het bijzondere stralingsdiagram.

Tevens kwam aan de orde komen, welke lengte de cilinder dipool moet hebben voor bijvoorbeeld de 80 meter band. 

De lezing omvatte vele aspecten en was daarom interessant voor de  doorgewinterde amateur, maar ook zeker voor de beginner. Het was een leuke en zeer leerzame avond en Bert liet duidelijk blijken dat hij het ook erg aangenaam vond. Na afloop mocht ik namens de aanwezigen Bert bedanken en hem daarbij een leuke fles overhandigen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *