Juli 2019 Locatorcontest VRZA vanaf de Nieuwe Bavo aan de Leidsevaart

By | 31 juli 2019

Richard, PE1KXY kwam onlangs met het plan om de locatorcontest een keer te houden vanaf bovengenoemde locatie want hij heeft een kennis die zeer betrokken is bij de kathedraal en die kon het wel regelen. Dit was in een gesprek naar voren gekomen maar moest alleen even met het bestuur besproken worden.

Dit lukte allemaal en zodoende konden we de tweede dinsdag van juli terecht boven op de torens van de kathedraal. Een unieke mogelijkheid en een leuk evenement voor de kathedraal. De torens worden op dit moment beklommen door honderden mensen in het kader van een evenement van de St. Bavo genaamd  “Klim naar het licht”. Voor dit doel is een loopbrug geplaatst tussen de torens op 60 meter hoogte. Je gaat via de gewelven de vrouwentoren op, over de loopbrug en via de mannentoren weer naar beneden. En dit alles voor €8, = per persoon. Op de toren kun je genieten van het prachtige uitzicht op Haarlem en de omgeving. Hiermee wordt geld verdiend dat weer in de exploitatie van het gebouw gaat want ook daar moeten ze de eindjes aan elkaar knopen om de financiën rond te krijgen. Het evenement is verlengd wegens groot succes dus je kunt nog klimmen zoals wij ook deden die dinsdag.

275 treden maar liefst, via een nauwe wenteltrap met een heleboel uitrusting voor de locatorcontest. Het was de tweede maal die week want zondag hadden we een survey gedaan. Waar plaatsen we de antennes en waar gaan we zitten? We wilden alleen het hoogstnoodzakelijke meenemen en dat lukte allemaal wonderwel.

Zo klommen we omhoog en stelden de boel op nadat we weer op adem gekomen waren. Even later waren wij QRV op 65 meter en dat ging goed ook nog omdat er condities waren. De eerste aanroep van PI4HLM ontaardde gelijk in een pile-up op 2 meter wat we niet vaak meemaken. We werkten stations die we anders nooit werken. Ook op 70 cm deden we goede zaken vooral later op avond met snoeiharde QSO’s met Engeland. De ene 599 na de andere konden we noteren en dit waren echte 599s. Zelfs op 2 meter hoorden we ruisvrij amateurs die met elkaar in QSO waren. Lokale stations waren kennelijk harder want we konden ze niet werken op 2meter. Ze reageerden niet op ons.

We moesten helaas wat eerder afbreken omdat het donker werd en kouder. Om 22.15 uur was het klusje geklaard en vertrokken we weer 275 treden naar beneden. Dat ging wat gemakkelijker dan omhoog merkten we.

De overall resultaten waren werkelijk uitstekend. Voor elke golflengte konden we 32 QSO’s noteren waarvan voor 70 cm nog eens 10 QSO’s met de UK. We staan in onze categorie Multi band- Multi operators op plaats 2. Plaats 1 kunnen we helaas niet inhalen. Die mannen zitten qua locatie gunstiger in het land, meer zuidelijk en meer stations die zij kunnen werken. De locatorcontest leeft niet zo in het noorden van het land maar het moet gezegd worden dat de belangstelling en deelname toeneemt. Dat is een goede ontwikkeling.

Wij bedanken natuurlijk het bestuur van de Kathedrale Basiliek St. Bavo voor het gebruik van de toren voor onze contest. Tevens gaat onze dank uit naar Arjan en Karine en dochter voor hun ondersteuning en bemiddeling hierin. Voor een impressie van deze gebeurtenis verwijs ik naar:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *