Om te beginnen

door | 4 maart 2019

Onder deze kop wil ik u graag laten meedelen in uw en mijn zelfbouw projecten. Bent u ergens mee bezig, laat het ons weten, er zijn genoeg leden met interesse in techniek en wat anderen daarmee doen. Er kan een clubproject inzitten.

Mijn eerste kennismaking met onze hobby was luisteren naar de radio, vaak radio Luxemburg op de middengolf, daar zat de goede muziek, en dat wel met een heuse diode ontvanger. WC rol vol gewikkeld met draad, afstem condensator, een diode OA85, een vaste condensator en een kristal oortelefoontje. Hoe simpel kon het zijn. Eerste les al snel geleerd: zorg voor een goede antenne en goede “aarde”.

Nee, het was geen hifi, het signaal schommelde sterk, maar de lol was er niet minder om. Die middengolf van toen is bijna helemaal verdwenen, zelfs radio Maria op 1.008  MHz is er niet meer. Mijn interesse in radio ontvangst is gebleven evenals de ervaring dat simpele oplossingen veel voldoening kunnen geven.

Mijn tweede kennismaking met onze hobby, met een 19 set  gekocht bij Bram Polak, was “het nederlandstalig amateurnet op 80 meter”, en het goede nieuws is, dat is er nog steeds. Hoe kan je dat simpel ontvangen met een zelf gemaakte ontvanger? Die vraag kwam bijna vanzelfsprekend bij mij op en het antwoord was snel te vinden, een 80 meter direct conversion ontvanger. Ik heb er een gebouwd en die is nog steeds in gebruik, ja er zijn veel betere ontvangers, de signalen schommelen sterk, er is last van doorbraak van sterke stations, het kan veel beter, daar staat tegen over de lol van een avond knutselen en dan met eenvoudige middelen leren luisteren met  twee knoppen en twee oren.

Laatst op een beurs was er een te koop voor 5 euro een Sudden ontvanger van de GQRP club, ik kon de verleiding niet weerstaan, dus die staat naast mijn eigen exemplaar in de shack en het werkt.  Bij interesse kan ik schema’s en voorbeelden meenemen. Uit een junkbox is het zo gebouwd.

Veel SDR ontvangers met veel meer mogelijkheden gebruiken deels dezelfde techniek, maar dat is voor een volgende keer.

In de afgelopen weken heb ik een QCX 5W CW transceiver gebouwd, dit bouwpakket van QRP Labs kan ik aanbevelen, voor 49 euro bouw je een zeer goed werkende CW zend ontvanger. Er is al veel over gepubliceerd en op de site van QRP Labs is alle info te vinden. Hans Summers heeft op de site nog veel meer leuke informatie. Hieronder een foto van mijn exemplaar

Nu de QCX klaar is werd het tijd voor wat nieuws met name voor de 80 meterband. Dat nieuwe project is de AVALA SDR versie 01 geworden. Zoals vaker probeer ik zoveel mogelijk onderdelen uit mijn voorraad te gebruiken. Dat maakt het niet altijd makkelijker, maar geeft wel veel voldoening. De bouw is bijna klaar, we gaan testen. Wordt vervolgt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *